Οικολογικό έγκλημα στην Τάφρο 66 του ποταμού Αλιάκμονα

Οικολογικό έγκλημα στην Τάφρο 66 του ποταμού Αλιάκμονα

Αρ. Πρωτ. 3498/26.08.08

Προς Υπουργούς:
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
- Ανάπτυξης


Οικολογικό έγκλημα συντελείται στην Τάφρο 66 του ποταμού Αλιάκμονα εδώ και 20 χρόνια σχεδόν, σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και παρακολουθούν και καταγράφουν την κατάσταση των υδάτων και του οικοσυστήματος του.
Η Τάφρος 66 που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '30 έχει μήκος 39 χιλιόμετρα και διασχίζει τον Νομό Πέλλας για να καταλήξει στον ποταμό Αλιάκμονα και από εκεί στον Θερμαϊκό Κόλπο. Από τα νερά του ποταμού Αλιάκμονα υδρεύεται η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το καθεστώς λειτουργίας των βιομηχανιών στην περιοχή, καθώς αρκετές λειτουργούν με προσωρινές άδειες, και η ελλιπής λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών των κονσερβοποιείων και των χυμοποιείων συμβάλλουν στην μόλυνση των υδάτων. Σύμφωνα με αυτοψία που πραγματοποίησε η Οικολογική Κίνηση Βέροιας στην Τάφρο 66, τα νερά είναι κόκκινα από τα απόβλητα των εργοστασίων επεξεργασίας ροδάκινου, ενώ από τα χημικά που αποβάλλονται καταστρέφεται κάθε ίχνος ζωής. Οι εικόνες της οικολογικής καταστροφής συμπληρώνονται από νεκρά ψάρια και ζώα που εκβράζονται στις όχθες, ενώ η δυσοσμία που πλήττει την περιοχή γίνεται αντιληπτή από μεγάλη απόσταση από το κανάλι.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να τηρούνται από τις κονσερβοποιίες και τα χυμοποιεία που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Αλιάκμονα οι απαραίτητοι κανονισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. προκειμένου να αντιμετωπισθεί η οικολογική καταστροφή που έχει ήδη συντελεστεί στο οικοσύστημα του ποταμού Αλιάκμονα και πιο συγκεκριμένα στην Τάφρο 66;

Απαντήσεις Υπουργείων